KATANGA
SVENSK FN-TRUPP I KONGO
1961 - 62

 

Den andra utgåvan av Jonas Waerns bok är på omslaget försedd med bild av pansarbilen Lullebelle som till synes är under eldgivning i anslutning till afrikaner som åskådare eller som mål för beskjutningen.

Bilden ljuger. Med all respekt för insatserna av bataljon XII K med förstärkning av delar från bataljon XIII G, vill jag framhålla att Waern inte disponerade några pansarbilar typ M 8. Först på bataljon XIV K, då i Kaminaville, kom Waern i kontakt med två M 8:or när dessa av gendarmer under Katangaflagg anföll basen. Svenska granatgevär stoppade anfallet och besättningar övergav fordonen. Tack till skyttarna. Hör gärna av er och berätta om anfallet.

Enligt hörsägen reparerades en av bilarna med hjälp av delar från den mest skadade och blev därefter vitmålad samt döpt till Lullebelle. Bilen har sannolikt använts som "talarstol" och sambandsfordon inne på basen under bataljonerna XIV K och XVI K.

På XVIII K beslöts att de båda bilarna skulle göras stridsklara och jag tilldelades Lullebelle. Bilen målades med camouflagefärg liksom bil nr två som döptes till Ninabelle. Under striderna 1962-63 var jag gruppchef och vi blev ofta beordrade att vara förpatrull med uppgift att söka stridskontakt med gendarmförband

Vid avlösning till bataljon XX K blev jag ansvarig för pansarbilsplutonen. Det fanns då fyra M 8:or och själv valde jag den som då hade bäst motor. Under utbildning av nya besättningar togs bilden som efter felvändning och med då blåmålade hjälmar hamnade på omslagssidan till Waerns bok. Ingen skugga må vila över Waern i hans himmel eller hans soldater, men jag reagerar över att bilden utnyttjas felaktigt i kommersiellt syfte av bokförlaget.

 

Helsingborg i Juli 2009

Sven Thufvesson

 

 

 

______________________________________________________

© 2009 - katanga1962-63.se - sven.thufvesson@telia.com